گزارش نقض حقوق بشر در آذربایجان در نیمسال اول 88
امیر مردانی
آنچه که در زیر به عنوان روزشمار نقض حقوق بشر در آذربایجان در نیمسال اول 88 مشاهده می فرمایید، مسلما گویای آنچه در آذربایجان رخ می دهد نیست. این لیست بلندبالا، تنها شمه ای است از اخباری که اختناق حاکم بر جو عمومی را شکانده و علنی گشته اند. چه بسا دستگیریها، احکام و مرگهای مشکوکی که به دلیل تهدید نهادهای امنیتی و تحت فشار قراردادن خانواده های فعالین سیاسی مسکوت مانده و خبری به بیرون درز نگردیده است. در یک نگاه کلی به اتفاقات نیمسال اول 88 می توان موارد زیر را به صورت اجمالی بیان کرد: 146 مورد بازداشت و به عبارت دیگر هر 31 ساعت یک بازداشت صورت گرفته است. 7 محروم از کارشناسی ارشد. 1 اخراج از دانشگاه، 1 اخراج از مدرسه، 210 ضربه شلاق، 700 هزار تومان جریمه و 37 سال زندان برای 24 نفر؛ و به عبارتی یعنی به طور متوسط هر فعال سیاسی آذربایجانی تنها در شش ماه اول سال 88 به 18 ماه زندان، 9 ضربه شلاق و 30 هزار تومان جریمه محکوم گردیده است!
این آمار، تنها بخش کوچکی است از حجم خشونت رژیم ایران در مواجهه با حرکت ملی آذربایجان و فعالین از جان گذشته آن که تنها به جرم خواستن بدیهی ترین حقوق انسانی محکوم به پرداخت چنین هزینه ای گشته اند.
این مجموعه را با احترام بی پایان به برادران زندانی ام، آقایان فراز زهتاب، آیدین خواجه ای، احسان نجفی نسب و مجید ماکوئی تقدیم می نمایم.
فروردین
1) نیروهای اداره اماکن نیروی انتظامی شهرستان جلفا با توقیف اتومبیل، دو نفر از فعالان فرهنگی شهر به نامهای بابک کیومرثی و ییلماز مهرعلی بیگلو را دستگیر کرده و سپس به منزل پدری مهرعلی بیگلو در روستای شجاع حمله برده و به تفتیش و جستجوی خانه پرداختند و در نهایت با جمع آوری کتب ترکی منزل را ترک کردند. بر اساس خبر دریافتی حکم دستگیری به نام آقای مهرعلی بیگلو بوده است.
3) مهران راستگار و فیروز یوسفی از فعالین حرکت ملی آذربایجان در مراغه به قید وثیقه آزاد شدند. بازداشت این افراد در رابطه با آنچه پخش هزاران برگ پیام تبریک سال نو به زبان ترکی در مراغه میباشد صورت گرفته است.
4) امیرعباس بنائی کاظمی توسط نیروهای وزارت اطلاعات دستگیر وبه مکان نامعلومی منتقل گردید.
5) شعبه یک دادگاه انقلاب شهرستان اهر به ریاست قاضی مونس خواه، ابراهیم نوری دانش آموز شانزده ساله آذربایجانی را به دادگاه احضار نمود. بر اساس این احضاریه این دانش آموز هویت طلب می بایست روز ۵ فروردین مصادف با اولین روز اداری پس از تعطیلات نوروز خود را به دادگاه انقلاب اهر معرفی می نمود که پس از مراجعه وی به دادگاه، قاضی از او خواسته تا روز 17 فروردین در دادگاه حضور یابد.
13) شعبه ششم دادگاه تجدید نظر آذربایجان شرقی به ریاست قاضی ایمانی طی حکمی محمد جراحی از فعالین کارگری آذربایجانی را به چهار ماه حبس تعلیقی محکوم نمود. پیش از این شعبه یک دادگاه انقلاب تبریز به ریاست قاضی علی اکبری در سال ۸۶ این فعال کارگری را در رابطه با توزیع نشریه ای مرتبط با حقوق کارگران و به اتهام تبلیغ علیه نظام به چهارماه حبس تعزیری محکوم کرده بود.
15) علی حسین نژاد بازداشت و برای اجرای حکم هشت ماه حبس به زندان ماکو فرستاده شد. این فعال آذربایجانی در رابطه با دعوت مردم به شرکت در تجمع اولین سالگرد تظاهرات اعتراض آمیز خرداد ۱۳۸۵ شهرهای آذربایجان، بازداشت شده بود. دادگاه انقلاب خوی وی را به اتهام تبلیغ علیه نظام به یکسال حبس تعزیری محکوم نمود که این حکم در دادگاه تجدید نظر به هشت ماه حبس تعزیری کاهش یافت.
17) ابراهیم نوری دانش آموز ۱۷ ساله و مدافع هویت طلب آذربایجانی در اهر به صورت غير علني و بدون برخورداری از وکیل مدافع در شعبه یک دادگاه انقلاب اهر به اتهام "تبلیغ علیه نظام" از طریق شرکت در تظاهرات خرداد ۸۵ آذربایجان محاكمه شد.
21) صالح ملاعباسی و محرم کامرانی از فعالین مدنی شناخته شده آذربایجانی در اهر به دادگاه انقلاب این شهر احضار شدند. بر اساس احضاریه ای که سوی شعبه یک دادگاه انقلاب اهر به ریاست قاضی مونس خواه برای مهندس صالح ملاعباسی و دکتر محرم کامرانی ارسال شده آنها باید روز شنبه ۲۲ فروردين ۱٣٨٨ در این شعبه حاضر شوند. ملاعباسی و کامرانی، فروردین ۸۵ درشهر اهر بازداشت شده بودند که هر کدام به ترتیب پس از تحمل ۴۵ و ۳۰ روز بازداشت موقت در بازداشتگاههای اداره اطلاعات شهرهای اهر و تبریزبه قید وثیقه از زندان آزاد شدند.
22) نقی احمدی آذر مقدم، از نویسندگان با سابقه و هویت طلب توسط ماموران امنیتی در تبریز دستگیر شد.
23) ابراهیم نوری دانش آموز ۱۷ ساله و مدافع هویت طلب آذربایجانی در اهر به تحمل ده ماه حبس تعلیقی به مدت پنج سال محكوم شد. نوری ۱۷ فروردین ۸۸ به صورت غير علني و بدون برخورداری از وکیل مدافع در شعبه یک دادگاه انقلاب اهر به اتهام "تبلیغ علیه نظام" از طریق شرکت در تظاهرات خرداد ۸۵ آذربایجان محاكمه شده بود.
27) حجت الاسلام عبدالعزیز عظیمی قدیم روحانی هویت طلب آذربايجانی، پس از اتمام دوره حبس یکساله از زندان لنگرود قم آزاد شد. عظیمی قدیم فروردين ۱۳۸۴ توسط دادگاه ويژه روحانيت به اتهام «اهانت به حيثيت روحانيت» به ۱۰ سال محروميت از پوشيدن لباس روحانيت محکوم شد، اما وی اين حکم را اجرا نکرد و به دليل تخلف از حکم و پوشيدن لباس روحانيت، محاکمه و به تحمل ۹۱ روز حبس محکوم شد. این روحانی آذربایجانی پس از امتناع از اجرای این حکم، بهمن ماه ۸۶ برای بار دوم از طرف دادگاه ویژه روحانیت قم با همان اتهام قبلی به یک سال حبس تعزیری محکوم شد. وی ۱۴ ارديبهشت ۱٣٨۷ در پی احضار به دادگاه ویژه روحانیت قم بازداشت و جهت گذاراندن دوران محکومیت اش به زندان لنگرود قم فرستاده شد.
ارديبهشت
13) هفت شهروند اورمیه ای که شهریورماه سال ۱۳۸۷ در جریان تورنمنت بین المللی فوتبال در اورمیه و به جرم سردادن شعارهای تجزیه طلبانه بازداشت شده بودند٬ از طرف قاضی ایزدی رئیس شعبه ۱۰۴ دادگاه عمومی جزایی اورمیه به شش ماه حبس و سی ضربه شلاق تعزیری محکوم شدند. یاور شریفی ٬ سعید محمودی٬ محمد شریفی٬ سعید رسول پور٬ مجتبی کهریز٬ غلامرضا دامنه و علی اکبری هفت شهروند اورمیه ای هستند که اوائل شهریورماه ۱۳۸۷ به خاطر حمل پرچم جمهوری آذربایجان و سردادن شعارهای ملی گرایانه هنگام تماشای مسابقات فوتبال در تورنمنت چهارجانبه مابین کشورهای آذربایجان٬ ترکیه٬ عراق و ایران توسط مأموران انتظامی دستگیر و پس از حدود یک هفته بازداشت آزاد شده بودند. اتهام وارده بر این شهروندان ارومیه ای به صورت «تبلیغ به نفع گروههای تجزیه طلب با شعارهای قومیت گرا و نشان دادن علائم این گروهها» عنوان شده بود.
14) رامین صادقی اصل از فعالین آذربایجانی در اردبیل پس از تحمل۸۷ روز بازداشت موقت به قید وثیقه از زندان این شهر آزاد شد.
30) جلسه تبلیغاتی ستاد میرحسین موسوی به صحنه درگیری فعالین آذربایجانی و طرفداران میر حسین موسوی تبدیل شد و اعضای ستاد موسوی فعالین مدنی آذربایجان را که اعتراضشان را به صورت مسالمت آمیز بیان می کردند مورد ضرب و شتم قرار دادند. جلسه سخنرانی مجید انصاری و عبدالعلی زاده که قرار بود ازسوی ستاد انتخاباتی میرحسین موسوی در تبریز با اعتراض مسالمت آمیز جمعی از فعالین آذربایجانی به توهین سید محمد خاتمی و اصلاح طلبان به ترکها و گفتن جکهای نژادپرستانه از سوی آنها به خشونت گرایید. فعالین آذربایجانی با در دست داشتن پلاکاردهایی با شعارهای تحت عنوان "هارای هارای من تورکم" و "خاتمی باید عذر بخواهد" اعتراض مدنی خود به این توهین را بیان کرده و خواهان عذر خواهی خاتمی و اصلاح طلبان از آذربایجانیها شدند اما این اقدام مدنی فعالین خشم اعضای ستاد انتخاباتی میرحسین موسوی را برانگیخت و تعداد زیادی از آنها که مچ بندهای سبز رنگی در دست داشتند و عمدتا به زبان فارسی سخن می گفتند با حمله به فعالین آذربایجانی 10 تن از فعالین را مجروح و مضروب کردند. بدنبال این واقعه فعالین مدنی آذربایجان با دادن شعارهایی اعتراض خود به سخنرانی مجید انصاری که یکی از افراد حاضر درفیلم جلسه توهین به ترکها بود را بیان کردند که این اعتراضات باعث لغو سخنرانی وی گردید و سخنران بعدی عبدالعلی زاده نیز مجبور شد سخنرانی خود را به ترکی ایراد نماید.
31) دو تن از فعالين حركت ملي بنامهاي سجاد عزيزيان و شيري جمعه شب در حاليكه مشغول پخش اعلاميه هايي مبني بر تحريم انتخابات و نيز ديوار نويسي بودند توسط نيروهاي انتظامي دستگير شدند.
خرداد
1) تظاهرات مردم تبریز که صبح روز جمعه ۱ خرداد ۸۸ در سومین سالگرد تظاهرات مردم آذربایجان بر علیه کاریکاتور چاپ شده در روزنامه دولتی ایران برگزار شد با دخالت و حمله نیروهای ضد شورش و با پرتاب گاز اشک آور به سوی تظاهرات کنندگان به خشونت کشیده شد. درجریان این تظاهرات تعداد زیادی از تظاهر کنندگان بازداشت و مجروح و به مکان نامعلومی منتقل شده اند که از این میان می توان به بازداشت علیرضا فرشی (استاد دانشگاه)، علی اسلامی، اصغر چمنی، بایرام خالق زاده، سجاد قاراباغلی و وحید آقاجانی و همسرش سحر فتحی به همراه هاله فتحی اشاره کرد. همچنین فردین مرادپور، حکم مرادپور، وحید علیزاده، اکبر محمدی و قادر همتی در جریان حمله نیروهای ضد شورش به شدت مجروح شده و از سرنوشت آنها اطلاعی در دست نیست.
2) نیروهای امنیتی در تبریز علی و رسول و ایرج و غلام بدلی را بازداشت نمودند. همچنین دو تن از فعالين حركت ملي بنامهاي سجاد عزيزيان و شيري که 31 اردیبهشت دستگیر گشته بودند به قيد ضمانت آزاد شدند. درارومیه نیز اعتراضاتی در مقابل ستاد انتخاباتی میرحسین موسوی به وقوع پیوست که در جریان آن فرشید عدلی (دانشجوی دانشگاه ارومیه)، حامد بی رنگ و محمدی دانشجوی آموزشکده فنی اورمیه بازداشت شدند.
3) ابراهیم جعفرزاده فعال سرشناس مدنی آذربایجانی پس از اتمام مدت یکساله محکومیت از زندان خوی آزاد شد.
4) جلسه رسیدگی به اتهامات ودود اسدی و حسین رحیمی از فعالان مدنی آذربایجانی در دادگاه تجدیدنطر استان گیلان برگزار شد.
5) در ورزشگاه باغشمال تبریز و در پی تبدیل شدن مراسم سخنرانی میر حسین موسوی (کاندیدای ریاست جمهوری) به صحنه طرح مطالبات حرکت ملی آذربایجان از طرف فعالان ملی حرکت عده ای از فعالین حرکت ملی از جمله جهانبخش بخت آور و برادرزاده اش نادر بخت آور، مهدی ایمانی، علی ایمانی دانشجوی مهندسی کشاورزی دانشگاه تبریز و عضو سابق انجمن اسلامی دانشگاه تبریز، بابک مینقی که پیش از این فیلم مستند تبلیغاتی دکتر اکبر اعلمی برای دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری به نام «میکروفونش را خاموش کنید» را ساخته بود، عسگر قدیمی، آرمين شاکران واهي، فرید باقرزاده، علی صادقی، حامد حسن زاده(دانشجوی دانشگاه آزاد تبریز)، بهزاد صادقیان و عبدالله صدوقی دستگیر شدند.
10) مرتضی مرادپور که در روز جمعه مصادف با یک خرداد سال 88 در برنامه پیاده روی در ائل گولی تبریز مورد حمله نیروهای امنیتی قرار گرفته بود و توانسته بود از دست آنها رهایی یابد توسط نیروهای امنیتی دستگیر شد.
11) رشید دانشجویی از فعالان آذربایجان در حکم جدیدش به جزای نقدی محکوم شد. ایشان قبلا نیز چندین بار از طرف دادگاههای مختلف به علت فعالیتهای هویت طلبانه محکوم شده بود.
12) جهانبخش بخت آور و نادر بخت آور پس از تحمل 9روز بازداشت و 5 روز اعتصاب غذا جهت اعتراض به بازداشت غیر قانونی خود به قید وثیقه از بازداشتگاه امنیتی نیروی انتظامی آزاد گردیدند. همچنین آیدین ذاکری، منصور سیفی و فردین نوبخت از فعالین مدنی آذربایجانی عصر روز یکشنبه ۱۰ خرداد ۸۸ توسط ماموران اداره اطلاعات مشگین شهر بازداشت شدند.
13) عسگر قدیمی دانشجوی مهندسی کشاورزی دانشگاه تبریز اهل مرند که روز دوشنبه 5 خرداد ماه 88 توسط نیروهای امنیتی تبریز در مراسم سخنرانی میر حسین موسوی در استادیوم باغشمال تبریز بازداشت شده بود با قرار وثیقه آزاد شد.
16) علی و مهدی ایمانی به قید وثیقه آزاد شدند.
18) علی فیضی فعال فرهنگی آذربایجانی در مشگین شهر(خیاو) توسط ماموران وزارت اطلاعات بازداشت شد.
19) بهنام شیخی و محمود اجاقلی دو تن از فعالین مدنی آذربایجانی در اسلامشهر توسط مامورین اداره اطلاعات تهران بازداشت و به بازداشتگاه دفتر پیگیری وازارت اطلاعات منتقل شدند. همچنین در مراغه سه تن از فعالین آذربایجانی به نام های مصطفی قلی زاده دانشجوی سال آخر حقوق دانشگاه آزاد و یاسر میکائیلی دانشجوی شهرسازی و مجید پژوهفام دبیرآموزش و پرورش دستگیر شدند.
21) اولین سالگرد شهادت شهید فرهاد محسنی نگارستان در مسجد حسینیه تبریز برگزار شد. فرهاد محسنی، فرزند رحیم، ۲۵ ساله و از فعالین هویت طلب تبریزی، در جریان اعتراضات ۱خرداد 87 توسط نیروهای وزارت اطلاعات در پارک ائل گؤلو تبریز دستگیر شده در زیر شکنجه های رژیم ایران جان سپرد. نزدیکان فرهاد محسنی اعلام کردند که چون مقامات نمی خواهند علت اصلی مرگ ایشان مشخص شود اجازه ندادند که جسد اش کالبد شکافی بشود.
24) در پی تجمع فعالان سیاسی تبریز در اعتراض به کودتای انتخاباتی صورت گرفته نزدیک به 30 تن از فعالان سیاسی استان دستگیر شدند. اسامی تعدادی بازداشت شدگان به شرح زیر است :دکتر غفار فرزدی وهمسر ایشان، دکتر محمد حسن غفارزاده، دکتر شربیانلو، روح الله رحیم پور، امیرحسین جهانی، مهندس مجید جابری، مهندس محمد دادیزاده، عباس پوراظهری، دکتر اشرف سلطانی آذر، مهندس مجید یعقوب زاده وهمسر ایشان، آقای امیری، محمد چاووشی، علی چاووشی و مهدی خدادادی، دکتر پناهي، دکتر سيف لو، مهندس مهدي يار بهرامي، منصور غفاري، حجت الله اميري، رحيم ياوري، ثابتي، روح الله رحیم پور و شاملو.
25) نیروهای امنیتی حوالی ساعت ۱۱شب با مراجعه به خوابگاههای دانشجویان داخل دانشگاه تبریز حدود ده تن از دانشجویان این دانشگاه از جمله امیر مردانی (دبیر ستاد دانشجویی کروبی در آذربایجان شرقی)، موسی ساکت دبیر سازمان دانش آموختگان ایران اسلامی-ادوار تحکیم وحدت آذربایجان شرقی و دبیر ستاد شهروند آزاد مطالبه محوران کروبی، رامین گنجه ای و امین جهانی از فعالین دانشجویی آذربایجان را بازداشت و با مینی بوس به مکانی نامعلوم منتقل کردند. امیر مردانی پیش از این نیز در تابستان ۸۷ دستگیر و پس از تحمل سه ماه بازداشت موقت به اتهام عضویت در دسته و گروه جهت برهم زدن امنیت ملی به تحمل سه سال حبس محکوم گردید.
26) ایلقار موذن زاده داستان نویس و از فعالان مدنی آذربایجانی توسط نیروهای امنیتی در محل کارش دستگیر شد.
28) سیما دیدار، فعال فرهنگی آذربایجانی و همسر مهندس علیرضا فرشی، از بازداشت شدگان تجمع اعتراضی ۱ خرداد ۸۸ تبریز بازداشت شد. دلیل دستگیری سیما دیدار در حکم جلب صادره از سوی قاضی همکاری با مجاهدین، ملی-گرایی و شرکت در تظاهرات ۱ خرداد 88 ائل گولی عنوان شده است.
30) احد رضایی٬ جلال بهرامی و صادق رسولی از فعالین سیاسی زنجان بدست مامورین اداره اطلاعات زنجان بازداشت شدند.
تير
2) علی بیکس توسط مامورین وزارت اطلاعات در پانسیون خود در تهران ربوده شد.
3) اصغر بازرگانی فعال زنجانی بدست ماموران اداره اطلاعات زنجان بازداشت شد.
11) علی فیضی فعال فرهنگی آذربایجانی در مشگین شهر(خیاو) به قید وثیقه از زندان آزاد شد.
18) فراز زهتاب، آیدین خواجه ای و احسان نجفی نسب از فعالین دانشجویی آذربایجان که از سوی دادگاه انقلاب تبریز به تحمل یکسال حبس تعزیری و دو سال حبس تعلیقی محکوم شده بودند جهت اجرای حکم٬ بازداشت و به زندان تبریز منتقل شدند. گفتنی است شعبه یک دادگاه انقلاب تبریز به ریاست قاضی حملبر پیش از این طی حکمی در ۲۰ بهمن ۸۷ با استناد به مدیرت وبلاگی به نام Azohسجاد رادمهر، فراز زهتاب، آیدین خواجهای، امیر مردانی و احسان نجفینسب از دانشجویان دانشگاه تبریز و مجید ماکوئی دانشجوی کشتی سازی، دانشگاه مالک اشتر اصفهان را هر کدام به تحمل یک سال حبس تعزیری و دو سال حبس تعلیقی محکوم نموده بود که دادگاه تجدیدنظر در اردیبهشت ۸۸ حکم اولیه را تایید نمود. اتهام این افراد مشارکت در تشکیل و اداره گروه جهت بر هم زدن امنیت کشور و تبلیغ علیه نظام عنوان شده است .این افراد در تابستان گذشته توسط ماموران اداره اطلاعات تبریز بازداشت و پس از نزدیک به سه ماه بازداشت موقت توام با شکنجه به قید وثیقه آزاد شده بودند.
20) سعید متین پور روزنامه نگار و فعال حقوق بشر آذربایجانی که از سوی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به هشت سال حبس تعزیری محکوم گردیده بود جهت گذراندن دوران محکومیت خود٬ بازداشت و به زندان اوین تهران منتقل گردید. سعید متین پور چهارم خرداد ۱۳۸۶ در زنجان بازداشت و پس از تحمل ۲۷۸ روز بازداشت موقت٬ در هشتم اسفند ۸۷ به قید وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی از زندان اوین آزاد شده بود. این روزنامه نگار آذربایجانی روز ۲۰ خرداد ۸۷ طی جلسه ای غیر علنی در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی صلواتی محاکمه و به اتهام ارتباط با بیگانگان به هفت سال حبس و به اتهام تبلیغ علیه نظام به یك سال حبس و در مجموع به هشت سال حبس تعزیری محكوم گردیده بود. دادگاه تجدید نظر استان تهران نیز آذر ماه ۸۷ حکم هشت سال زندان این فعال حقوق بشر آذربایجانی را تایید کرد. به گفته متین پور وی بیشتر مدت زمان بازداشت خود را در سلولهای انفرادی بند ۲۰۹ زندان اوین تهران و تحت شکنجه شدید جسمی و روحی قرار داشته است. متين پور فارغ التحصيل رشته فلسفه از دانشگاه تهران و عضو هیات تحریریه هفته نامه های یارپاق و موج بیداری و وبلاگ نویس و فعالی حقوق بشر آذربایجانی است که به خاطر سفر به ترکیه با این اتهامات روبرو شده است.
21) ایلقار موذن زاده٬ منصور سیفی و فردین نوبخت از فعالین مدنی آذربایجانی در مشگین شهر(خیاو) که چندی پیش توسط ماموران اداره اطلاعات مشگین شهر بازداشت و به زندان اردبیل منتقل شده بودند به قید وثیقه از زندان آزاد شدند. اتهام این افراد تبلیغ علیه نظام بوده است.
25) مهندس رئوف طاهری، احمد مدادی، توکل غنی لو و رضا عباسی پیش از برگزاری مراسم دعا جهت آزادی سعید متین پور فعال حقوق بشر و روزنامه نگار آذربایجانی، توسط ماموران اداره اطلاعات زنجان بازداشت شدند.
30) جعفر آقا محمدی فعال مدنی آذربایجانی و دانشجوی اهل شهرستان مغان، حوالی ساعت ۱ بامداد، در منزل دانشجویی خود توسط ماموران امنیتی دستگیر شد. نیروهای امنیتی هنگام بازداشت ضمن تفتیش خانه، کتابها، دفترچه ی یادداشتهای و دیگر اشیای شخصی وی را نیز با خود برده اند.
مرداد
4) رضا عباسی (عضو هیئت موسس جمعیت اسلامی دانشجویان زنجان و فعال هویت طلب) و احمد مدادی (عضو سابق سازمان دانش آموختگان ادوار تحکیم وحدت) هر کدام با قرار کفالت 20 میلیون تومان آزاد شدند.
5) ماموران اداره اطلاعات نقده(سولدوز) چندین تن از فعالین مدنی آذربایجان در این شهر به نامهای حسين اسدي٬ اسکندر علي ميرزايي و بهنام عبدي را به اداره اطلاعات احضار نمودند.
12) بهنام شیخی فعال مدنی آذربایجان با ضمانت وثیقه 50 میلیون تومانی آزاد شد.
13) سیروس صیامی فعال فرهنگی اهل سولدوز که در جریان اعتراضات خرداد ماه ۱۳۸۶ در سولدوز بازداشت و پس از چند هفته حبس با قرار وثیقه آزاد شده بود٬ به سه ماه و یک روز حبس و سه میلیون ریال جزای نقدی محکوم شد.
15) میر موسی ضیاء و مصطفی قاسمی و رسول ايراني که در مراسمی در قلعه بابک شرکت داشتند از سوی عوامل اطلاعاتی دستگیر و به مکان نامعلومی انتقال یافتند.
18) محمود اجاقلو از فعالین مدنی آذربایجان پس از 61 روز حبس در زندان اوین با قرار وثیقه آزاد شد.
19) جعفر آقا محمدی از فعالین دانشجویی آذربایجان با سپردن قرار وثیقه از بازداشتگاه اداره اطلاعات مشگین شهر(خیاو)آزاد شد. اتهام آقامحمدی تبلیغ علیه نظام عنوان شده است.
21) ائلنور حسنوو به هنگام ورود به ایران در مرز زمینی باکو دستگیر شد.
25) شهروز اسدی فعال جوان و هویت طلب آذربایجان در تاریخ 7/7/88 به دادگاه انقلاب فرا خوانده شد. اولین احضار وی به دادگاه انقلاب اردبیل در تاریخ 9/10/87، به اتهام فعالیت علیه نظام، تجزیه طلبی و توهین به مسئولین عالی نظام بود.
26) محبوب بوداقی شاعر و نویسنده آذربایجانی در زرین آباد زنجان توسط ماموران اداره اطلاعات بازداشت شد. به گفته نزدیکان خانواده بوداقی ماموران اداره اطلاعات تبریز پس از مراجعه به مغازه این فعال فرهنگی آذربایجانی در شهر زرین آباد زنجان وی را بازداشت کرده اند.
27) مجید ماکویی دانشجوی کشتی سازی دانشگاه مالک اشتر اصفهان و از فعالین دانشجویی آذربایجان که به یکسال حبس تعزیری و دو سال حبس تعلیقی محکوم شده بود بازداشت و برای اجرای حکم به بند مالی زندان تبریز منتقل شد. به گفته نزدیکان خانواده ماکوئی، این فعال دانشجویی آذربایجان که برای اخد مدرک لیسانس خود به دانشگاه مالک اشتر اصفهان مراجعه نموده بود توسط ماموران اداره اطلاعات اصفهان بازداشت و با هواپیما از اصفهان به تبریز و به بند مالی زندان این شهر منتقل شده است. این فعال دانشجویی آذربایجان در تابستان ۸۷ به همراه هفت دانشجوی دانشگاه تبریز توسط ماموران اداره اطلاعات تبریز بازداشت و پس از نزدیک به سه ماه بازداشت موقت توام با شکنجه به قید وثیقه از زندان آزاد شده بود.
شهريور
1) علیرضا فرشی استاد دانشگاه و فعال مدنی آذربایجانی که ۱ خرداد ۸۸ بازداشت شده بود پس از تحمل ۹۵ روز بازداشت موقت به قید وثیقه ۷۰ میلون تومانی از زندان تبریز آزاد شد. به گفته نزدیکان خانواده فرشی، اتهام این فعال آذربایجانی تبلیغ علیه نظام از طریق تجزیه طلبی و قومیت گرایی عنوان شده است که استنادات قاضی برای این اتهامات، فعالیتهای مدنی وی در زمینه حقوق ملی آذربایجانیها و دفاع از هویت آذربایجانی در دوران دانشجویی و پس از فراغت از تحصیل بوده است.
7) به دنبال اعلام نتایج آزمون فوق لیسانس دانشگاههای دولتی در ایران بهزاد جدی، آمنه قاسم پور، لیلا صحت، ابراهیم شهبازی و شهرام شوقی از فعالین دانشجویی آذربایجان که در کنکور ورودی مقطع فوق لیسانس شرکت و رتبه های لازمه را کسب کرده بودند از ورود به دانشگاه محروم شدند. چندی پیش نیز مسئولین دانشگاه آزاد تبریز از ثبت نام نوید محمدی فعال دانشجویی آذربایجان که در مقطع کارشناسی ارشد کامپیوتر در این دانشگاه پذیرفته شده است ممانعت کرده اند و در سالهای گذشته نیز چندین تن از دانشجویان مدافعان هویت آذربایجانی از جمله ابراهیم رشیدی، قادر کیانی، نادر مهد قره باغ، امین امامی، صمد پاشایی، مهدی حاج محمدی و ناهید بابازاده از ادامه تحصیل در مقطع فوق لیسانس بازمانده اند.
8) بابک حسینی مقدم از فعالین مدنی آذربایجانی در تبریز که در آستانه سالگرد اعتراضات مردمی به چاپ کاریکاتور توهین آمیز بر علیه آذربایجانیها در روزنامه دولتی ایران در اردیبهشت سال ۸۷ دستگیر و توسط قاضی بیات رئیس شعبه دوم دادگاه انقلاب اسلامی تبریز به شش ماه حبس تعزیری محکوم شده بود پس از تحمل دوران محکومیت از زندان آزاد شده است. اتهام این فعال آذربایجانی تبلیغ علیه نظام و تجزیه طلبی و قومیت گرایی از طریق پخش اعلامیه دعوت مردم به شرکت در تجمعات مسالمت آمیز سالگرد اعتراضات بر علیه کاریکاتور چاپ شده در روزنامه دولتی ایران بوده است.
10) اسکندر علی میرزائی از فعالین مدنی آذربایجانی در نقده (سولدوز) توسط ماموران اداره اطلاعات این شهر بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
11) آیدین ذاکری از فعالین آذربایجانی در مشگین شهر(خیاو) که روز یکشنبه ۱۰ خرداد ۸۸ توسط ماموران اداره اطلاعات بازداشت شده بود پس از تحمل ۶۳ روز بازداشت موقت روز چهار شنبه ۱۱ شهريور به قید وثیقه شصت میلیون تومانی از زندان مشگین شهر آزاد شد.
15) یاشار حکاک پورفعال حقوق بشر آذربایجانی که در بهمن ۸۴ بازداشت و پس از تحمل یکماه بازداشت موقت به قید وثیقه و ضمانت از زندان آزاد شده بود از سوی شعبه یک دادگاه انقلاب زنجان به شش ماه حبس تعزیری محکوم شد. بر اساس حکم صادره در ۲۶ مرداد ۸۸، قاضی صادقی رئیس شعبه اول دادگاه انقلاب زنجان اتهام این فعال حقوق بشر آذربایجانی را عضویت در دسته و گروه جهت برهم زدن امنیت کشور، تبلیغ علیه نظام و تشویش اذهان عمومی عنوان کرده است که دادگاه حکاک پور را در رابطه با دو اتهام عضویت در دسته و گروه جهت برهم زدن امنیت کشور و تبلیغ علیه نظام به تحمل شش ماه حبس تعزیری محکوم نموده و در خصوص اتهام تشویش اذهان عمومی رای به عدم صلاحیت صادر و پرونده را به دادگاه جزائی استان زنجان ارجاع نموده است.
16) دادگاه تجدید نظر استان اردبیل بهروز علیزاده، ودود سعادتی، رحیم غلامی، حسین حسینی و اردشیر کریمی خیاوی از فعالین مدنی آذربایجانی در اردبیل را به یکسال حبس محکوم کرد. بر اساس حکم صادره از سوی شعبه هفتم دادگاه تجدید نظر استان اردبیل به ریاست قاضی افسانه اتهام عضویت در گروه جهت بر هم زدن امنیت ملی که در دادگاه بدوی به متهمین نسبت داده شده بود بدلیل فقدان مدارک لغو و اتهام جدید تبلیغ علیه نطام به این فعالین نسبت داده شده است. علیرغم کاهش میزان محکومیت این پنج فعال مدنی آذربایجانی، حکم محکومیت عسگر اکبرزاده دیگر فعال آذربایجانی در اردبیل که در همین راستا به پنج سال حبس توام با تبعید به زندان زاهدان محکوم شده بود همچنان به قوت خود باقی است.
23) حسین (عارف) لسانی، محسن رفیع و حامد حیدری از فعالین مدنی آذربایجانی در اردبیل توسط ماموران اطلاعات سپاه اردبیل بازداشت شدند. به گفته نزدیکان خانواده بازداشت شدگان، ماموران امنیتی بدون در دست داشتن حکم جلب ضمن مراجعه به مغازه محسن رفیع، وی، حسین لسانی و حامد حیدری را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند.
25) امید شکری یکی از فعالین شناخته شده دانشجویی در آذربایجان و دانشجوی دکترای دانشگاه مرمره، از طرف اداره اطلاعات اردبیل بازداشت شده است.
26) حسین (عارف) لسانی، محسن رفیع و حامد حیدری از فعالین مدنی آذربایجانی در اردبیل پس از سه روز بازداشت موقت از بازداشتگاه سپاه اردبیل آزاد شدند.
30) حسن ارک روزنامه نگار و ابراهیم دشتی از فعالین سیاسی آذربایجان توسط ماموران اداره اطلاعات تبریز بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند. به گفته نزدیکان خانواده بازداشت شدگان ماموران پس از مراجعه به منزل این افراد، آنها را دستگیر و منزل و محل کارشان را مورد بازرسی قرار داده اند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر