دقت ... دقت...آب رودخانه های ساوروق و جیغاتی به سیانور و جیوه آلوده شد
میللی حرکت: روز یکشنبه پانزدهم آذرماه،براثر شکسته سد باطله(نگهدارنده پسابهای صنعتی معدن طلای زره شوران) تیکان تپه(تکاب)، هزاران مترمکعب پساب صنعتی آلوده به سیانور،جیوه و آرسنیک وارد رودخانه ساوروق شد.حادثه زمانی رخ داد که یکی از لودرهای معدن به دستور خود سرانه جوادیان (مدیرداخلی معدن)،قصد داشت تا ضایعات موجود در این سد باطله را ساماندهی کند اما لودر با سد برخود نموده و موجب شکسته شدن آن شد.
فاجعه رخ داده به حدی جدی بود که نیروهای اطلاعاتی و امنیتی وتمامی مسوولان رده بالای شهرستان بلافاصله در محل حادثه حاضرشدند تا در این مورد چاره جویی نمایند.رودخانه ساوروق یکی از منابع تامین آب شرب شهرستان تیکان تپه و یکی از سرچشمه های اصلی جیغاتی(زرینه رود )میاندوآب می باشد،که آب شرب شهرستان تبریز را تامین می نماید اگرچه بطور قطع نمیتوان درباره میزان خسارات ناشی از این فاجعه اظهار نظر نمود ولی مقایسه آن با حادثه مشابهی که در همین منطقه در معدن آغ دره اتفاق افتاد می تواند به درک موضوع کمک نماید.
در سال 1383 بر اثر نشت سیانور از سد نگهدارنده پسابهای صنعتی معدن طلای آغ دره به رود ساوروق تمامی جاندارانی که از آب ساوروق استفاده کرده بودند تلف شدند و سیانور موجود در آب به رود جیغاتی میاندوآب در 200 کیلومتری معدن و از آنجا به آب شرب شهر تبریز در 400 کیلومتری معدن آغ دره راه یافت. که با پیگیریهای دکتر اعلمی نماینده وقت تبریز در مجلس شورای اسلامی، کارخانه آغ دره به مدت شش ماه پلمپ شد. این در حالیست که میزان سیانور وارد شده از سد زره شوران به رود ساوروق به هیچ وجه قابل مقایسه با جریان سد آغ دره نمی باشد. طوریکه در جریان سد آغ دره موضوع نشت سیانور به رود خانه مطرح بود اما در مورد اخیر پسابهاب آلوده به سیانور،جیوه و آرسنیک این سد بطور کامل به رودخانه ساوروق وارد شده و کلیه شهرهای منطقه از جمله تیکان تپه، سایین قالا،قوشاچای، و تبریز را در معرض خطر جدی قرار داده است. روز بهانی مدیرعامل و جوادیان مدیر داخلی کارخانه پارسکانی معدن طلای آغ دره مسوولان مستقیم این فاجعه می باشند.
معدن زره شوران و معدن آغ دره به ترتیب اولین و دومین معدن بزرگ طلای خاورمیانه محسوب میشوند که در شهرستان تیکان تپه(نکاب) در جنوب استان آذربایجان غربی واقع شده اند. تمامی مسوولان رده بالای این معادن تهرانی،یزدی و اصفهانی می باشند وفجایع مختلف زیست محیطی و ابتلا به انواع بیماریها تنها سهم مردم منطقه از این معادن محسوب میشود
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر